Van Blommesteinmeer (Stuwmeer)
Het stuwmeer ligt in het district Brokopondo. In 1959 is men begonnen met het bouwen van de 54 meter hoge dam in de Suriname rivier, 6 jaar later is men begonnen met het leveren van elektriciteit. Voor de boslandcreolen (Marrons) van het gebied dat onderwater is gelopen (ongeveer zo groot als Utrecht ), is er op een andere plek, geheten koffiekamp, nieuwe huisvesting gebouwd. Ook voor de wilde diersoorten van het gebied dat ondergelopen is, is er rekening gehouden. Deze zijn ook overgeplaatst.
Opwekken van stroom: 120 megawatt gemiddeld. 40 megawatt voor Suralco. 22 voor Cambior (goudbewerkings bedrijf). 58 blijft over voor de stad (dit varieert) het land moet 80 megawatt krijgen dus bij laag water is Paranam genoodzaakt de stroomgenerators te gebruiken.
Schema tour Stuwmeer.
Dag 1
Vertrektijd vanuit de stad is om 08.00 uur. (onder voorbehoud) De reis per bus duurt ongeveer 2 uur. Bij het Stuwmeer aangekomen laden we samen de bus uit en laden wij op aanwijzing van de bootsman de boot (korjaal) in.We varen dan ongeveer 1,15 uur naar een van de eilanden Libi da wai op het Stuwmeer (ondervoorbehoud). Daar aangekomen laden we weer met z'n allen de boot (korjaal) weer uit, op aanwijzing van de bootsman en de kok. Je bent dan vrij om het eiland te bekijken, maar je kan er ook voor kiezen om eerst je tent op te zetten. Na een klein uurtje kunnen we warm eten.
Nadat het eten wat gezakt is, kunnen we op zoek gaan naar wat aangespoelde boomstammen en takken, waarna we met de vissers onder ons eerst wat visjes met een net gaan vangen. Tegen een uur of 4 gaan we met de vissers een ander onbewoond eiland aan doen om toekoenari te vangen.(een kunst visje doet het ook heel goed)
De mensen die achter blijven kunnen lekker zwemmen of op het strand of in een hangmat liggen.
Voor het donker is, komen de vissers met de buit terug, die schoon gemaakt gaat worden door helpers van de kok of wie zich geroepen voelt (altijd leuk voor de kok een helpende hand). Het avondeten zal daarna niet lang op zich laten wachten. Als we lekker hebben gegeten, kunnen we rond het kampvuur (van de aangespoelde boomstammen en takken die wij bij elkaar hebben gezocht) een koffie, thee of een ander drankje nemen. Voor extra kosten kan er ook alcoholische drank worden aangeschaft, maar dan moet dat in de stad al aangegeven worden, zodat we dat ook kunnen inkopen. Als de moppen over en weer zijn gegaan en onze kaken moe zijn van het lachen, kunnen we onze tent of degene die in een hangmat willen slapen, onze slaapplek opzoeken.
Dag 2
In de ochtend worden de vissers gewekt, om een broodje te eten om weer met de beheerder of bootsman, met het net vangen om zijn werphengel uit te gooien.Voor nog meer toekoenari.Toekoenari is een baarssoort die in de ochtend voor de felle zon en in de middag na de felle zon in scholen aan het jagen zijn. De rest van de groep die niet mee gaat, kan rustig wakker worden en een lekker broodje eten. Daarna gaan ze als er behoefte is een bos wandeling maken of lekker water zwemmen en zonnen.Tegen 10 uur komen de vissers terug. Voor de middag gaan we ons klaar maken voor een jungle wandeling. Door ondiepe beekjes,rotsen en kleine watervallen (niet altijd) .
Voor het donker is zijn we terug op het kamp, waar we een lekker bad in het meer kunnen nemen om daarna aan ons avond eten te beginnen.Om vervolgens weer als er nog hout is lekker te zitten rond het kampvuur.
Dag 3
Nadat we ontbeten hebben, kunnen de tenten weer ingepakt worden. De fanatieke vissers kunnen nog wat gaan vissen. Tegen 12 uur gaan we de boot/korjaal weer inladen. Om 13.00 uur gaan we het eiland verlaten, om de terugtocht naar het stuwdam te maken. Onderweg kunnen we als het uitkomt nog even kijken in een van de dorpen rond het stuwmeer. Tussen 14.00 uur en 15.00 uur staat de bus klaar om ingeladen te worden wat we natuurlijk weer met z'n allen doen, zodat we de terug tocht naar Paramaribo kunnen maken.